ebb8.jpg
Energy Biosciences Building

Energy Biosciences Building

University of California at Berkeley, 2012

The landscape design for this LEED Gold candidate project provides a one acre park-like setting for both this cutting edge alternative energy research facility and also the community.  The $130 million project adds a significant open space to downtown Berkeley and aligns with the city of Berkeley's goals for downtown renewal.

To navigate the eleven-foot elevation change between sidewalk and building, a system of sculpted pathways carves into the landscape, creating an entry sequence through drought-tolerant native meadow planting.  Perforations in the Cor-ten zig zag wall glow gently in the evening, animating the southern slope. The twinkling lights represent the chemical structure of molecules used in the biofuel research occurring within the building. The undulating pattern fades in and out, suggesting grasses in the wind. Many of the grasses used in the research are also on display as part of a demonstration garden in the upper terrace.

The landscape design negotiates between the creation of a public place and the need for security with thoughtfully zoned areas for gathering. A glass wall screens the loading dock from the upper terrace, giving a sense of enclosure to this area just off the building entrance. A raised triangular planter further breaks down the scale of the space, creating more intimate areas for seating. The sunny sloping meadow lawn, canopy trees and related pathways invite lounging.  The lower bicycle corridor and public plaza connect downtown Berkeley and the university campus.

photography: Bruce Damonte, Marion Brenner

ebb7.jpg
ebb.jpg
ebb2.jpg
ebb5.jpg
ebb6.jpg
eeb25.jpg
ebb9.jpg
ProjectGallery2.jpg
ebb_plan.jpg
ebb_5.jpg
ebb_4.jpg